219 poze   56363 vizite

Cum cumparam un catel

Cum ne alegem un catel

Decizia alegerii sau adoptarii unei fiinte, fie aceasta catel, pisica sau orice alta vietuitoare reprezinta o hotarare importanta, deloc neglijabila, atat pentru dvs., cat si pentru viitorul prietenului dvs. necuvantator. Cresterea acestuia implica pe langa afectiune, timp, resurse financiare, si dorinta de a invata cum sa comunicati cu "cel mai bun prieten" al dvs. Nu va grabiti in achizitionarea unui catelus doar pentru aspectul "dragut", pentru ca este cool sau pentru un simplu moft... el nu merita asta. Fiti siguri ca el este alesul, si va va raspunde cu aceea dragoste neconditionata pe care numai un suflet nobil stie sa o arate. In cazul in care doriti sa achizitionati un pui, trebuie sa acordati importanta mai multor aspecte. In primul rand, verificati-va agenda si ganditi-va cat timp ii puteti aloca. Daca locuiti singur in apartament si lipsiti de acasa mai mult de 8-9 ore pe zi, va recomand sa renuntati la idee.

Achizitionarea puiului: "De unde?" si "Cum?"

Desi achizitionarea "de ocazie" este in aparenta o solutie mai ieftina si mai comoda, aceasta nu este deloc o alegere fericita, putand implica mai multe pericole (incertitudinea legata de sanatatatea, calitatea si originea puiului, mostenirea genetica fiind extrem de importanta). Cele mai proaste solutii sunt cumpararea dintr-un pet-shop sau bisnitari.
Recomandabila este cumpararea direct de la sursa, de la crescator, putand astfel vedea atat parintii cat si mediul in care au fost crescuti puii; conditiile de crestere improprii si greselile crescatorilor avand de multe ori repercusiuni asupra psihicului tanarului catel, fiind una din cauzele aparitiei problemelor de comportament .
Ce este pedigree-ul?
Certificatul de origine sau pedigree-ul reprezinta arborele genealogic al fiecarui exemplar, atesta apartenenta acestuia la rasa, certifica selectia anatomica si caracteriala corecta si, in cazul pedigree-ului de tip A, contine date despre intreaga linie genealogica pana la cea de-a patra generatie cunoscuta. Costurile de achizitie in cazul unor astfel de pui sunt mult ridicate comparativ cu achizitionarea "de ocazie", insa diferenta se vede nu numai in potentialul si calitatile fizice ale exemplarelor ci si in incidenta scazuta a bolilor, mai ales a celor ereditare, a caracterului si problemelor de comportament.
Ce fel de pui alegeti?
Din pacate, de cele mai multe ori alegerea puiului este una pur subiectiva, tinand cont numai de aspectul estetic sau un impuls de moment, ceea ce poate duce la dificultati majore de adaptare si aparitia unor probleme de comportament precum agresivitatea necontrolata sau anxietatea de separare, care de cele mai multe ori au efecte tragice ducand la instrainarea, abandonul si chiar eutanasierea unui animal nevinovat.
In momentul alegerii unui pui ar trebui sa tineti cont in primul rand de nevoile personale, stilul de viata al dvs. si al familiei dvs., resursele financiare, timpul si spatiul pe care le puteti aloca noului prieten. De aceea pe langa starea de sanatate a puiului este obligatorie testarea temperamentului acestuia .
In cazul in care va alegeti pentru prima oara un caine ideal ar fi sa cereti asistenta unei persoane experimentate, crescator, medic veterinar sau instructor canin.

Ce trebuie verificat la un pui?

Acte:
Obligatoriu: Carnetul de sanatate cu deparazitarea la zi si schema de vaccinare. Atentie la rasele predispuse la boli ereditare sunt necesare precauti suplimentare (radiografiile parintilor la sold, cot - in cazul raselor predispus displazice, teste oculare, etc), verificarea carnetelor de sanatate ale parintilor poate fi de asemenea folositoare.

Optional: Pedigree-ul si tatuajul din urechea dreapta, pedigree-le parintilor.

Comformatie si sanatate:

* fiiti atenti la specificatiile standardului rasei
* verificati dentitia si muscatura (in foarfece sau in cleste)
* la masculi, ambele testicole trebuie sa fie prezente si coborate in scrot
* evitati puii care par bolnavi ( sunt prea slabi sau au burta excesiv de umflata, au picioarele deformate, supuratii la ochi, urechi sau nas, au gingii pale, sunt apatici, letargici sau le lipseste par)
* interesati-va de regimul alimentar al puiului si al mamei


Temperament:
Pe langa testarea psihologica, obligatorie pentru obtinerea unei compatibilitati cat mai bune cu temperamentul, regimul de viata, cerintele si necesitatile dvs. este necesara, in masura posibilului urmarirea istoricului si mostenirii psiho-genetice a puilor. Cu alte cuvinte, verificati temperamentul parintilor si aflati cat mai multe despre conditiile in care au trait puii; erorile de crestere precum: separare prematura de mama, hrana insuficienta sau traumele de orice natura suferite in prima perioada de imprimare a fricii avand de cele mai multe ori efecte neplacute si ireversibile.




Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.