Stabilirea stramosilor majoritatii speciilor de mamifere a fost o problema relativ simpla pentru specialisti, deoarece acestia fie inca traiesc in natura, sub forma salbatica, fie au disparut (relativ) recent.
Nu asa stau lucrurile in privinta lui Canis familiaris stramosii lui nemaitraind in stare salbatica, originea sa fiind deci incomplet elucidata pana in momentul de fata.Chiar si intr-o atare situatie este necesara o trecere in revista a arborelui genealogic, incepand cu era paleolitica si pana in zilele noastre.
Originea cainelui urca mult in paleolitic unde, considera zoologii si arheologii, acum 60 de milioane de ani traia cel mai vechi carnivor cunoscut, Creodont, contemporan al dinozaurilor.
Din acest vechi carnivor, s-a format acum 40 de milioane de ani, Miacis, un alt carnivor, din care s-au desprins 2 linii de evolutie, una ce a dat nastere pisicilor de astazi, iar cealalta, unui alt carnasier, ce a trait in era tertiara, acum 30 de milioane de ani, denumit Cynodictis, carnasier cu 42 de dinti, la fel cum au carnivorele din zilele noastre.
Din el s-a dezvoltat o ramura ce a evoluat, prin Cynodesmus (acum 15 milioane de ani), pana la adevaratul stramos al cainelui, Tomarctus, aparut acum aproximativ 10 milioane de ani.
La finele tertiarului se formeaza, din aceasta linie evolutiva, familia canidelor, din care face parte si lupul, cainele, sacalul si vulpea, semnalate ca au aparut cam cu 200.000 ani i. de
Ch.Se pare ca acest carnivor tertiar este cel ce i-a conferit cainelui inteligenta si devotamentul proverbiale.